Recept: romige wortelsoep

Bijgewerkt: 23 okt 2019

Als cateraar kom ik op vele plekken. Van Rosmalen tot Vlijmen en van Zaltbommel tot Vught. Maar soms ook echt dichtbij in eigen straat. Precies daar werd deze wortelsoep verslonden als een cadeau op een fijne nazomerdag.

Er werd meteen gesmeekt om het recept. Pompoen en zoete aardappel zijn populair in de oranje soep-sfeer. Maar de oer-Hollandse wortel lijkt vergeten. Verschillende mensen zeiden me dat ze nog nooit wortelsoep hadden gegeten...


Hoe maak je er nou een lekkere soep van? Ik geef jullie mijn recept!


Romige wortelsoep met chorizo(olie) en bosui

Deze soep is ook prima vegetarisch te maken: bijvoorbeeld met paprikaolie óf je fruit met de ui een beetje pimentón (gerookt paprikapoeder) mee. Wil je de soep nog wat vrolijker maken? Denk dan ook eens aan maïs als extra topping.


Nog een opmerking vooraf: ik gebruik niet graag bouillon (tenzij zelfgemaakt), in dit recept krijgt de soep een krachtige smaak door onder andere verse kruiden, rozemarijnolie en chorizo. Rozemarijnolie kun je trouwens prima zelf maken!


Ingrediënten

Voor 3 borden of +- 5 glaasjes


- 500 g winterpeen

- 700-750 ml water

- 100 ml slagroom

- 3 sjalotjes

- 2 tenen knoflook

- 4 takjes tijm (niet de hele verse, maar de iets verdroogde verse)

- 1 takje verse rozemarijn

- sap van +- 1 perssinaasappel

- zout en versgemalen witte peper

- 2 el rozemarijnolie

- 1 el witte balsamicoazijn (is een zoetzure azijn dus niet vervangen door klassieke azijn)

- zout en witte versgemalen peper


Topping:

- 30 g bio chorizo

- ruime hoeveelheid milde olijfolie (bv lichtgroene Carbonell)

- het donkergroene deel van 2 bosuitjes

- eventueel wat extra room


Extra nodig: fijne zeef en staafmixer of blender


Bereiding


1. Snipper de sjalotten en snijd de knoflook fijn. Fruit in wat olijfolie op laag vuur zacht in een diepe pan. Ris de tijmblaadjes van de takjes boven de pan. En snijd de rozemarijnnaaldjes fijn en voeg ze toe.

2. Maak ondertussen de winterpeen schoon en snijd in grove stukken.

3. Doe de wortel in de pan, laat even meebakken en voeg dan het water toe met een flinke snuf zout. Laat dit geheel zachtjes pruttelen en in ongeveer 45 minuten zacht worden.

4. Schenk er de room bij, verwarm verder en pureer de soep dan vrijwel glad.

5. Haal de soep vervolgens door een fijne zeef.

6. Breng nu op smaak met zout, witte peper, rozemarijnolie, witte balsamicoazijn en vers sinaasappelsap (wil je een iets minder uitgesproken sinaasappelsmaak, begin dan met een halve uitgeperste sinaasappel).

7. Maak vervolgens de chorizo-olie: verwarm een ruime laag olie (je wil de smaakvolle olie namelijk ook gaan gebruiken) in een een koekenpan. Haal het buitenste velletje van de chorizo af en snijd de worst zo fijn mogelijk.

8. Bak de fijngesneden chorizo op middelhoog vuur langzaam licht krokant. De olie zal gaan kleuren en ook lekker veel smaak krijgen.

9. Schenk de soep in diepe borden of kommen en maak af met de chorizo-olie, krokante chorizo en fijngesneden bosui.


Zelf rozemarijnolie maken?

Doe een ruime laag lichtgroene olijfolie in een steelpannetje en voeg 2 tot 3 takjes verse rozemarijn toe. Verwarm op laag vuur en draai het vuur uit zodra de takjes gaan sizzen. Herhaal dit ongeveer een half uur later nog eens en laat het geheel minimaal 2 uur staan voor gebruik om een intense smaak te krijgen.


Bron: Lepeltje Liefde




© 2018 by Lepeltje Liefde. Proudly created with Wix.com