30 graden. Dat staat hier synoniem aan salades (en ijs!). De hele saladeclub, van komkommers tot tomaten, moet eraan geloven. Maareh…bloemkool? Yep! De lekkerste zomersalade maak je met ‘couscous’ van bloemkool.
Dit is letterlijk dus: rauwe bloemkool die je met een keukenmachine fijnmaalt tot je een soort couscous hebt. Ik ontdek nu pas hoe verrukkelijk het kan zijn. Rauwe bloemkoolcouscous vind ik nogal ‘bloemkolig’. Maar gekruid met kerriepoeder, krijg ik er geen genoeg van! Voor wat variatie deed ik er nog quinoa bij. En dan heb je een heerlijke koude salade als bijgerecht. Liever een hoofdgerecht? Doe er dan misschien nog wat stukjes tomaat of geroosterde paprika bij.
Ingrediënten voor ongeveer 3 porties
– halve bloemkool (ongeveer 400 g)
– 75 g quinoa (zo’n mix van rode, witte en zwarte)
– 1 komkommer
– 100 g feta
– handvol verse basilicum
– 1 tl kerriepoeder
– sap van ongeveer een halve limoen + wat limoenpartjes om erbij te serveren
– scheutje extra vergine olijfolie
– zout en versgemalen peper
– (optioneel) stukjes tomaat, geroosterde paprika, pistachenoten
Bereiding
Kook de quinoa beetgaar. En laat afkoelen.
Was de bloemkool, droog met een schone theedoek en snijd de bloemkoolroosjes los. Maal ze fijn in de keukenmachine tot je een soort couscous hebt (stop je keukenmachine alleen niet te vol, want dan lukt het minder goed). Doe de bloemkoolcouscous in een grote saladekom. Roer het kerriepoeder erdoor tot de groente lichtgeel kleurt. En proef even of het genoeg op smaak is.
Schil de komkommer en snijd de groente in de lengte doormidden. Schraap met een lepel het vruchtvlees eruit, gooi het weg en snijd de rest in dunne plakjes. Snijd de basilicumblaadjes in dunne reepjes. Voeg de komkommer, basilicum en afgekoelde quinoa bij de bloemkoolcouscous. Meng goed. En breng op smaak met zout (niet teveel, want de feta is natuurlijk ook al zout), peper, limoensap en olijfolie. Zet de salade koud.
Verdeel de salade over de borden of presenteer op een grote schaal. Verbrokkel ten slotte de feta erover en serveer met limoenpartjes.
Bron: Lepeltje Liefde
Tips
– Ook lekker als vulling voor geroosterde paprika’s uit de oven. Laat ze afkoelen en vul ze met deze koude salade.
– Koud uit de koelkast vind ik deze salade het lekkerst, dus begin liefst ruim van tevoren








dank voor het delen. gisteren maakte ik een op dit recept gebaseerde salade en het was een groot succes bij de kinderen. Die overigens niet door hadden dat ze bloemkool gegeten hadden 🙂 de kerrie deed de truc denk ik inderdaad.
Haha, grappig dat je kinderen het niet doorhadden. Dat een beetje kerrie zo'n verschil kan uitmaken he?
Ja zeker doen, Sophie! Smaakt echt weer compleet anders dan 'nuchtere' bloemkoolcouscous 🙂
Wat ziet dit er overheerlijk uit, echt iets voor ons!
Bedankt, Jolanda, hopelijk ga je het een keer uitproberen!
Het was een uitdaging om de bloemkool eens rauw te verwerken en lekker was het zeker, vooral de 2e x, ik heb op mijn blog doorverwezen naar jouw recept.
groetjes, Loes
Hoi Loes, da's leuk om te horen! Je kunt er inderdaad alle kanten mee op.