De laatste tijd krijg ik vaak de vraag hoe het gaat in mijn eerste jaar als kok aan huis en cateraar. Ruim negen maanden zijn inmiddels voorbij gevlogen, wat gaat het snel! De eerste grote buffetten zijn al achter de rug – een weekend zelfs voor 80 – en mijn agenda vult zich gelukkig steeds vlotter met leuke opdrachten. Laat ik zeggen dat ik niet ontevreden ben, als het in stijgende lijn zo door mag gaan. Afgelopen zomer maakte ik geregeld muhammara: een Midden-Oosterse dip van paprika, walnoten en granaatappel. Vandaag geen klassiek recept, maar een variant met biet!
Muhammara is bij ons lang niet zo bekend als hummus en baba ghanoush. Ik ben er dol op! Geen kaas komt eraan te pas, maar het is wel een rijke dip door de vele walnoten. Ik weet niet of je romesco kent (die Spaanse saus van paprika en amandelen)? Daar heeft het wel wat van weg door de combinatie van paprika en noten. Maar muhammara is wel typisch Midden-Oosters met ingrediënten als granaatappelsiroop en vaak ook komijn, citroen, broodkruim en een pittig accent.
In de koude maanden laat ik paprika meestal liggen en kies ik andere groenten. Dus zo ontstond het idee om een muhammara van biet te maken. Het resultaat is wat steviger dan wanneer je paprika gebruikt, dus ik liet het broodkruim weg. Ik heb zelfs water toegevoegd om het smeuïger te krijgen. Laat de dip voor het serveren liefst een paar uur of langer staan, zodat de walnoten zich kunnen volzuigen met alle smaken. Bij mij kwam er namelijk een wat bittere smaak door van de walnoten, maar die verdween gelukkig na het staan.
Ingrediënten
– 2 middelgrote verse rauwe bietjes (samen ongeveer 300 gram)
– 100 g walnoten
– 1 el granaatappelsiroop
– 1 el appelazijn
– 1 teen knoflook
– 1 tl honing
– 3 el extra vergine olijfolie
– 5-10 el water
– verse munt en granaatappelappelpitjes om te garneren
– zout en versgemalen peper Bre
– (optioneel voor een pittig accent) een snufje pul biber
Extra nodig: alumiumfolie voor het roosteren + keukenmachine
Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Laat de bietjes ongeschild en verpak ze elk afzonderlijk in aluminiumfolie. Leg de pakketjes in het midden van de oven en laat ongeveer 50-60 minuten roosteren tot de bietjes door en door zacht zijn.
3. Haal de bietjes uit de oven, uit de aluminiumfolie en laat ze afkoelen. Schil de bietjes en snijd ze in grove stukken.
4. Doe de walnoten en knoflook in de keukenmachine en maal tot fijne stukjes. Voeg nu de stukjes biet, appelazijn, granaatappelsiroop en honing toe en maal tot een grove dip. Giet er, terwijl de machine draait, de olijfolie bij en daarna water tot de dip de gewenste dikte heeft.
5. Breng de dip op smaak met zout, versgemalen peper en eventueel pul biber. Laat liefst een paar uur of langer staan zodat de smaken goed hebben kunnen intrekken.
6. Serveer de dip met granaatappelpitjes en verse munt, bijvoorbeeld naast hummus en krokant gebakken Libanees platbrood.
Bron: Lepeltje Liefde
Tips
– Granaatappelsiroop kun je vinden bij de Turkse winkel. Heerlijk spul! Ik gebruik het bijvoorbeeld ook om vijgen extra smaak te geven óf het bekende Perzische gerecht fesejan: een kipstoof met walnoten en granaatappel.
– Muhammara is ook lekker op brood met bijvoorbeeld wat verkruimelde feta.
– Of combineer met gebakken zalm óf garnalen.








Geef een reactie