Brandnetelsoep heeft stiekem verdacht veel weg van spinaziesoep. Ja, brandnetels zijn echt de moeite waard om te plukken. Ik plukte alleen de toppen. En weet nu al zeker dat ik vaker brandnetels ga plukken, mmm!
Ingrediënten: voor 6 grote kommen soep
– 200 g jonge brandnetelblaadjes (ongeveer 2 grote mengkommen vol), gewassen.
– 1 grote aardappel, in kleine blokjes
– 1 ui, fijngesnipperd
– 1 wortel, in dunne plakjes
– 1 prei, in dunne schijfjes
– 1 teentje knoflook, fijngesnipperd
– 125 g creme fraiche
– 1.3 liter groentebouillon
– 2 el vers citroensap
– boter en olijfolie
– zout en peper
– (eventueel madeliefjes om de soep mee te garneren)
Bereiding
Laat een klont boter smelten in een grote soeppan. Bak hierin de ui, knoflook, wortel, prei en aardappel tot ze zacht worden. Voeg de bouillon toe en laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken (tot de aardappel en wortel zacht zijn). Voeg de brandnetelblaadjes toe en laat nog een minuut koken. Blender de soep en breng op smaak met creme fraiche, citroensap en eventueel zout en peper. Serveer in grote kommen en besprenkel de soep met olijfolie.
Inspiratie: BBC GoodFood








Ik vind dit zó dapper, brandnetels plukken én opeten. En dan nog lekker ook? Tis toch ongelooflijk ….
Haha! En ik ga het zeker vaker doen, dus als je mee wil.. 😉 Volgende keer: brandnetelquiche.
Ik vind het ook een erg gedurfd recept.Gelukkig dat het lekker was. Maar of ik het ook zou maken……?
Zou je het wel willen proeven? Het plukken was eigenlijk ook niet zoveel werk, dus ik ben van plan om het vaker te gaan doen.
Proeven wel, ik sta overal voor open hoor!
Het is voor mij vooral het idee van brandnetels plukken waar ik de rillingen van krijg. Het opeten zie ik wel zitten. Ik heb immers ook geregeld brandnetelkaas in huis en daar krijg ik geen kriebels van.
Wat een prachtige foto Lies.
Die rillingen snap ik. Misschien had ik erbij moeten zetten dat ik ze met grote(huishoud)handschoenen te lijf ging. En een schaar. Op die manier was het echt goed te doen!
Ik wil dit al heel lang doen. Ben alleen bang dat mijn plukken, wat ik altijd samen met de kinderen doe, uitloopt op drama's. Bij de bramen gaat het nog wel goed, en de vlierbessen en paardenbloemen en zevenblad ook. Maar die nare brandnetels, ik weet niet of die samengaan met peuters en kleuters. Over een paar jaar! Of, misschien toch, je hebt me de kriebels gegeven.
En wat leuk, die madeliefjes. Dan laat ik hun die plukken terwijl ik de brandnetels doe, haha.
Zoals ik hierboven ook al zei: met grote (huishoud)handschoenen en een schaar is het echt goed te doen. Voor kinderen weet ik het alleen niet. Ik hoop dat je het gaat proberen, want brandnetelsoep is echt de moeite waard!
Het doet me denken aan de keer, lang geleden, dat mijn moeder ons brandnetelsoep voorzette en ons probeerde wijs te maken dat het kervelsoep was :-).
Toen vond ik het niet lekker, maar nu zou ik het wel proberen! Schijnt trouwens ook heel gezond te zijn!
Groetjes,
Marian
Grappig. Ik herinner me dat mijn vader heel vroeger ook ooit brandnetelsoep maakte, maar of ik daarvan heb geproefd?
Gezond is het zeker. In brandnetels zit o.a. veel silicium. Genoeg redenen om het eens te proberen 🙂
Het plukken van de brandnetels schrikt me toch wel wat af, handschoenen of niet 🙂
Ik wist niet dat je met brandnetels een hele soep kon maken! Of dat het lekker zou zijn in ieder geval. Nou, ik heb het geprobeerd en ik vind het de moeite waard 🙂 bedankt.